Κανονισμοί Olympus Ultra

final logo ULTRA negative.png

Κανονισμοί αγώνα OLYMPUS ULTRA 2024

1. ΟΡΟΙ

Στους κανονισμούς που απαριθμούνται πιο κάτω, οι λέξεις που σημειώνονται εδώ αναφέρονται σε συγκεκριμένους όρους:

- ΑΓΩΝΑΣ στον Olympus Ultra

- ΑΘΛΗΤΕΣ στους αγωνιζόμενους, αυτούς δηλαδή που νόμιμα έχουν εγγραφεί και συμμετέχουν στον αγώνα

- ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Olympus Marathon

- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ στην Οργανωτική Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του αγώνα και λαμβάνει τις αποφάσεις.

 

2. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Σε συνεργασία με το Δήμο Δίου-Ολύμπου και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνουν το 5ο Olympus Ultra, διεθνής αγώνα ορεινού τρεξίματος στον Όλυμπο το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024.

 

3. ΓΕΝΙΚΑ

Ο Olympus Ultra είναι αγώνας υπεραπόστασης ορεινού τρεξίματος  στον Όλυμπο, οποίος έχει μήκος 71χλμ και υψομετρική διαφορά +5550μ. Το χαμηλότερο σημείο του αγώνα βρίσκεται στα 3μ και το ψηλότερο στα 2910μ πάνω από το επίπεδο θάλασσας. Ο αγώνας πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, την ημέρα του Olympus Marathon με εκκίνηση από το Αρχαιολογικό Χώρο στο Δίον στις 00:00 τα μεσάνυχτα και τερματίζει στο Λιτόχωρο.

Ο Olympus Ultra 2024 είναι πιστοποιημένος αγώνας στην κατηγορία Skyrunning ULTRA από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ορεινού Τρεξίματος (International Skyrunning Federation).

Χρονικό όριο: 22 ώρες.

 

4. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών δικαιούνται να συμμετάσχουν στον αγώνα με την προϋπόθεση ότι έχουν τερματίσει την τελευταία τριετία (από 01/01/2021 έως το τέλος των εγγράφων) σε τουλάχιστον δύο αγώνες ορεινού τρεξίματος ο καθένας απόστασης 40χλμ και άνω με υψομετρική διαφορά +2400μ ή μεγαλύτερη, ή έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος υπεραπόστασης 60χλμ και άνω με υψομετρική διαφορά +4000μ και άνω.

Ελέγξτε τη λίστα με ελληνικούς αγώνες που αποτελούν κριτήριο για συμμετοχή στον Olympus Ultra 2024.

 

5. ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι εγγραφές ανοίγουν στις 28 Ιανουαρίου και θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 31 Μαΐου 2024.

Μόνο ατομικές εγγραφές είναι δυνατές.

Οι αθλητές πρέπει να παρέχουν τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς και τις ακόλουθες πληροφορίες:

● αγώνες-κριτήρια με ιστοσελίδα του αγώνα και χρόνο τερματισμού (έτος / αγώνας / χρόνος τερματισμού / link )

(για παράδειγμα  2021 / OLYMPUS MARATHON / 8:00 / https://www.olympus-marathon.com/index.php/results-om/2020

link από την σελίδα ITRA εφόσον υπάρχει (για παράδειγμα https://itra.run/RunnerSpace/...... )

Η εγγραφή ολοκληρώνεται εφόσον πληρούνται αγώνες-κριτήρια και έχει γίνει η διαδικασία πληρωμής. 

Κόστος συμμετοχής:

28 Ιανουαρίου – 11 Φεβρουαρίου:  70ευρω

12 Φεβρουαρίου – 9 Μαΐου80ευρω

10 Μαΐου – 31 Μαΐου: 90ευρω

 

Το κόστος συμμετοχής καταβάλλεται κατά τη διάρκεια της περιόδου εγγραφής μέσω διαδικτύου αποκλειστικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και περιλαμβάνει:

- νούμερο BIB του αγώνα

πρώτες βοήθειες, τροφοδοσία και υδροδοσία στη διαδρομή και στον τερματισμό

- πακέτο του αθλητή με δώρο από τη διοργάνωση

- pasta-party την Παρασκευή, 28 Ιούνιο 2024

- μετάλλιο στους έγκυρους τερματίζοντες

- μετακίνηση από το Λιτόχωρο προς σημείο εκκίνησης στο Δίον

- ιδιωτική ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος

Για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στο Olympus Ultra 2024, είτε δεν συμπληρώνουν σωστά στοιχεία για αγώνες - κριτήρια στην αίτηση εγγραφής, θα απορρίπτεται η αίτηση τους και θα τους επιστρέφεται το 50% του ποσού συμμετοχής που κατέλαβαν.

Ο πρώτος άνδρας νικητής και η πρώτη γυναίκα νικήτρια του Olympus Ultra 2023 έχουν την τιμή να λάβουν μέρος στον Olympus Ultra 2024 δωρεάν.

Η Διοργάνωση έχει το δικαίωμα να εγκρίνει τη συμμετοχή, ακόμη και δωρεάν, σε αθλητές-αθλήτριες που η ίδια κρίνει άξιους να πάρουν μέρος στον αγώνα, ανεβάζοντας έτσι το αγωνιστικό επίπεδο. Αυτό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά το κλείσιμο των εγγραφών.

 

6. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ

Εάν κάποιος αθλητής δεν μπορεί να συμμετάσχει στον αγώνα, θα πρέπει να ενημερώσει τους διοργανωτές μέσω email στην ακόλουθη διεύθυνση: info@olympus-marathon.com

Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής χρήματων σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής.

Σε περίπτωση που ο αγώνας ακυρωθεί για λόγους πέραν του ελέγχου της Διοργάνωσης έως και 15 ημέρες πριν από την εκδήλωση, θα γίνει επιστροφή το 50% του ποσού εγγραφής που καταβλήθηκε. Το ποσοστό αυτό καθίσταται απαραίτητο από τα διάφορα έξοδα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι Διοργανωτές και δεν μπορούν να ανακτηθούν.

Σε περίπτωση διακοπής ή ακύρωσης του αγώνα λόγω καιρικών συνθηκών ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέραν του ελέγχου της Διοργάνωσης, δεν θα επιστρέφεται το κόστος συμμετοχής.

Δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή αριθμού BIB αγώνα, η αναβολή της εγγραφής για το επόμενο έτος, η αλλαγή από τον έναν αγώνα της διοργάνωσης στον άλλο.

Οι αθλητές που θα τρέξουν με BIB που ανήκει σε άλλον αθλητή, ακόμη και μετά τον αγώνα, θα αποκλειστούν.

 

7. ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Οι αθλητές δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση για την κατάσταση υγείας τους. Ωστόσο, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν πλήρως την ικανότητά τους να συμμετάσχουν σε έναν τόσο απαιτητικό αγώνα όπως ο Olympus Ultra. Πρέπει να είναι σαφές ότι με την υποβολή μιας αίτησης, κάποιος αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα.

 

 8.  ΜΕΓΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ (DNF)

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος χρόνος για να φτάσει αθλητής/αθλήτρια στη γραμμή τερματισμού είναι 22 ώρες (έως τις 22:00 το Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024).

Οι αθλητές/αθλήτριες οι οποίοι θα φτάσουν στα σημεία αποκλεισμού είτε στον τερματισμό εκτός χρονικού όριου θα αποκλειστούν (DSQ).

Η «σκούπα» θα ακολουθεί τον τελευταίο δρομέα, προκειμένου να βοηθήσει τους αθλητές που εγκαταλείπουν από τον αγώνα και να εξασφαλίσει βοήθεια για όποιον τραυματιστεί ή χρειάζεται βοήθεια.

Υπάρχουν 4 σημεία αποκλεισμού στον αγώνα και είναι:

1. Κορομηλιά (10.5χλμ) σε 2ω45λ από την εκκίνηση του αγώνα

2. Κρεβάτια (29.1χλμ) σε 8ω15λ από την εκκίνηση του αγώνα

3. Σπηλιές (40.4χλμ) σε 11ω30λ από την εκκίνηση του αγώνα 

4. Πριόνια (57.6km) σε 19 ώρες από την εκκίνηση του αγώνα

Τα σημεία αποκλεισμού όπως και σημεία ελέγχου βρίσκονται αμέσως μετά τους σταθμούς τροφοδοσίας, δηλαδή την ώρα που αθλητής/αθλήτρια αποχωρεί από το σταθμό τροφοδοσίας.

Οι αθλητές που δεν θα φτάσουν στα σημεία αυτά εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων δεν θα επιτρέπεται να συνεχίσουν τον αγώνα (DSQ). Τα σημεία αποκλεισμού ορίζονται για την ασφάλεια των ίδιων των αθλητών καθώς και για την ομαλή λειτουργία του αγώνα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των συμμετεχόντων, οι ιατρικό εκπρόσωποι της διοργάνωσης στα σημεία ελέγχου έχουν την εξουσία να εμποδίζουν τους δρομείς που κρίνονται ακατάλληλοι να συνεχίσουν τον αγώνα.

Οι υπεύθυνοι του αγώνα διατηρούν το δικαίωμα να αποκλείσουν αθλητές που δεν σέβονται τους κανόνες.

Σε περίπτωση εγκατάλειψης (DNF) ο αθλητής παραδίνει το αριθμό ΒΙΒ στην «σκούπα» είτε στον υπεύθυνο του σταθμού και σταματάει τη συμμετοχή του στον αγώνα.

Αν εγκαταλείψουν στην Κορομηλιά ή στο καταφύγιο Κρεβάτια ή στις Σπηλιές ή στα Πριόνια θα υπάρχει το όχημα της διοργάνωσης που θα τους παραλάβει και θα τους πάει πίσω στο Λιτόχωρο, εφόσον κλείσει ο σταθμός.

Σε περίπτωση εγκατάλειψης στο καταφύγιο "Πετρόστρουγκα" οι αθλητές θα ενημερωθούν από την «σκούπα» και τον υπεύθυνο του σταθμού και θα πρέπει να μετακινηθούν είτε στα Πριόνια είτε στη Γκορτσιά με τα πόδια μόνοι τους για να τους παραλάβει το όχημα της διοργάνωσης που θα τους μεταφέρει πίσω στο Λιτόχωρο.

Σε περίπτωση εγκατάλειψης στο καταφύγιο "Χρηστάκης" οι αθλητές θα ενημερωθούν από την «σκούπα» και τον υπεύθυνο του σταθμού και θα πρέπει να μετακινηθούν είτε στα Πριόνια είτε στο σταθμό "Σπηλιές" με τα πόδια μόνοι τους για να τους παραλάβει το όχημα της διοργάνωσης, μετα το κλείσιμο του  συγκεκριμένου σταθμού, που θα τους μεταφέρει πίσω στο Λιτόχωρο.

Για τεχνικούς λόγους, οι αθλητές που έχουν σταματήσει τον αγώνα μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να τους παραλάβει το όχημα της διοργάνωσης από τα καθορισμένα σημεία περισυλλογής πριν συνοδευτούν στον χώρο τερματισμού.

Οποιοσδήποτε αθλητής/αθλήτρια που εγκαταλείπει από τον αγώνα σε οποιοδήποτε σημείο εκτός από τα καθορισμένα σημεία ελέγχου θα πρέπει να φτάσει στο κοντινότερο σταθμό είτε σημείο ελέγχου ή να επιστρέψει στο Λιτόχωρο και να ενημερώσει αμέσως τους Διοργανωτές του αγώνα.

 

9. ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ BIB ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ

Οι αριθμοί BIB και η διανομή πακέτων αθλητών γίνονται στο Δημοτικό Πάρκο Λιτοχώρου όπου βρίσκεται ο Olympus Marathon EXPO Area. Αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα.

Η παραλαβή αριθμούς BIB του αγώνα και πακέτων των αθλητών γίνεται μόνο τις ώρες λειτουργείας Γραμματείας.

Οι αθλητές πρέπει να προσκομίσουν έγκυρο έγγραφο ταυτοποίησης και ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) για να παραλάβουν το αριθμό BIB.

Οι αριθμοί ΒΙΒ θα πρέπει να φορεθούν αναλλοίωτα από όλους τους συμμετέχοντες μόνο στο μέτωπο της φανέλας τους και δεν πρέπει να διπλωθούν ή να κοπούν. 

Ο αριθμός ΒΙΒ πρέπει να φορεθεί από το πρόσωπο για το οποίο έγινε η εγγραφή στον αγώνα.

Σε περίπτωση που ο συμμετέχοντας / η συμμετέχουσα δεν θα πάρει μέρος στον αγώνα η Διοργάνωση θα αποστέλλει το πακέτο αθλητή (στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτηση εγγραφής) μετα τη λήξη της διοργάνωσης.

 

 10. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Για την αντιμετώπιση όλων των διαφορετικών πιθανών κλιματικών συνθηκών την ημέρα του αγώνα, κατά την κρίση τους και με βάση την πρόγνωση καιρού που παρέχεται από τον αρμόδιο φορέα, οι Διοργανωτές μπορούν να τροποποιήσουν τη λίστα του υποχρεωτικού εξοπλισμού. Οποιεσδήποτε αλλαγές μπορούν να κοινοποιηθούν έως και 12 ώρες πριν την εκκίνηση του αγώνα, επομένως όλοι οι αθλητές καλούνται να έχουν όλο τον υποχρεωτικό εξοπλισμό.

Οι αθλητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον παρακάτω εξοπλισμό για όλη τη διάρκεια του αγώνα:

- απόθεμα νερού τουλάχιστον 1 λίτρο (προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση πλαστικού, δεν θα υπάρχουν ποτηράκια στους σταθμούς)

- ο αριθμός BIB του αγώνα να είναι ορατός καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα

- κινητό τηλέφωνο

- αντιανεμικό μπουφάν

- φακός κεφάλης με εξτρά μπαταρίες

- αλουμινοκουβέρτα

- παπούτσια κατάλληλα για τρέξιμο στο έδαφος του Ολύμπου (πέτρες, βράχοι, χαλίκι)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Συνιστάται στους συμμετέχοντες στον αγώνα να φέρουν μαζί τους τον ακόλουθο εξοπλισμό:

- γυαλιά ηλίου

- γάντια

- καπέλο

- σκούφος

- μπατόν

 Χρήση του ΜΠΑΤΟΝ επιτρέπεται.

 

11. ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Οι αθλητές υποχρεούνται να τρέχουν σε ημιαυτόνομη λειτουργία και πρέπει να έχουν μαζί τους τουλάχιστον 0,5 λίτρα υγρού (νερό, ισοτονικό).

Η ημι-αυτονομία ορίζεται ως η ικανότητα να είσαι αυτόνομος μεταξύ δύο σταθμών τροφοδοσίας σε σχέση με τα τρόφιμα, τον εξοπλισμό και την ασφάλεια και να μπορείς να προσαρμοστείς σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν (κακές καιρικές συνθήκες, σωματικές παθήσεις, τραυματισμοί…).

Αυτό συνεπάγεται τους ακόλουθους κανόνες:

● οι αθλητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους όλο τον υποχρεωτικό εξοπλισμό για όλη τη διάρκεια του αγώνα.

● όταν φεύγουν από ένα σταθμό τροφοδοσίας, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν αρκετό νερό και φαγητό για να φτάσουν στον επόμενο σταθμό τροφοδοσίας.

● στους σταθμούς τροφοδοσίας θα είναι διαθέσιμη μια περιορισμένη ποικιλία σνακ και ροφημάτων που οι Διοργανωτές κρίνουν κατάλληλα για να εγγυηθούν μια σωστή διατροφή για τους αθλητές του αγώνα. Οποιεσδήποτε ειδικές διατροφικές απαιτήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτόνομα από τους αθλητές.

Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν 10 σταθμοί τροφοδοσίας:

Κορομηλιά (10.5χλμ, υψόμετρο 1020μ)

Πετρόστρουγκα (15.3 χλμ., υψόμετρο 1940) – κεντρικός σταθμός

Μαστορούλη (21.9χλμ, υψόμετρο μ)

- Κρεβάτια (29.1χλμ, υψόμετρο 1050μ) - κεντρικός σταθμός

Σπηλιές (40.4χλμ, υψόμετρο 1330μ) - κεντρικός σταθμός 

Καταφύγιο Χρηστάκης (46.1χλμ, υψόμετρο 2500μ) 

Καταφύγιο Α  (51.6χλμ, υψόμετρο 2100μ)

Πριόνια (57.6χλμ, υψόμετρο 1050μ) - κεντρικός σταθμός

Μοναστήρι (61χλμ, υψόμετρο 890μ)

- Ζήλνια (67χλμ, υψόμετρο 710μ)

Μόνο αθλητές με ορατό αριθμό BIB του αγώνα θα έχουν πρόσβαση σε σταθμούς τροφοδοσίας.

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ εφόσον ένας από τους βασικούς στόχους της Διοργάνωσης  είναι να μην υπάρχει κανένα οικολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Στους σταθμούς τροφοδοσίας, σνακ και νερά θα σερβίρονται μόνο από το προσωπικό του σταθμού. Τα σκουπίδια πρέπει να τοποθετούνται στα κατάλληλα δοχεία.

Στη γραμμή τερματισμού θα υπάρχει αναψυκτικό και φρούτα για τους τερματίζοντες του αγώνα.

 

12. ΣΥΝΟΔΙΑ/ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η βοήθεια που παρέχεται σε αθλητές από μέλη της οικογένειας ή της ομάδας επιτρέπεται μόνο στους ακόλουθους σταθμούς τροφοδοσίας:

- Κορομηλιά (10χλμ)

- Πετρόστρουγκα (15χλμ)

- Κρεβάτια (29.1χλμ)

- Σπηλιές (40.4χλμ)

- Καταφύγιο Χρηστάκης (46.1χλμ)

- Καταφύγιο Α (51.6χλμ)

- Πριόνια (57.6χλμ)

- Ζηλνιά (67χλμ)

Δεν επιτρέπονται pacer σε όλη την διάρκεια του αγώνα.

Επιτρέπεται η συνοδεία του αθλητή από οικεία πρόσωπα ΜΟΝΟ λίγα μετρά πριν το τερματισμό.

 

13. DROP-BAG, ΤΣΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ.

Θα υπάρχει δυνατότητα drop-bag για τους σταθμούς Σπηλιές και Πριόνια. Οι αθλητές που επιθυμούν μπορούν να αφήσουν τα drop-bags τους μεταξύ 18:00 και 21:00 την Παρασκευή πριν από τον αγώνα στη ζώνη διανομής αριθμών BIB.

Στα drop-bags πρέπει ξεκάθαρα να φαίνεται το αυτοκόλλητο με τον αριθμό που μοιράζεται στους αθλητές με ΒΙΒ του αγώνα. Συνιστάται στους αθλητές να μην τοποθετούν αντικείμενα αξίας στα drop-bags τους. Σε κάθε περίπτωση, οι Διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή ζημιά σε σακούλες ή στο περιεχόμενό τους.

Τα Drop-bags μπορούν να παραληφθούν στον χώρο του τερματισμού το Σάββατο από τις 15:00 έως τις 22:00 και την Κυριακή από τις 09:00 έως τις 12:00 με την επίδειξη του BIB του αγώνα. Σε καμία περίπτωση οι Διοργανωτές δεν θα στείλουν τα drop-bags που δεν έχουν παραλάβει στις κατοικίες των αθλητών.

ΤΣΑΝΤΕΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ

Κάθε αθλητής θα λάβει μια τσάντα με το BIB του αγώνα στην οποία μπορεί να τοποθετήσει μια αλλαξιά για τη γραμμή τερματισμού σε περίπτωση που ο αθλητής το επιθυμήσει. Οι αθλητές πρέπει να τοποθετήσουν το αυτοκόλλητο με τον αριθμό που έλαβαν με το BIB του αγώνα τους στην τσάντα. Οι τσάντες πρέπει να παραδοθούν μεταξύ 18:00 και 21:00 της Παρασκευής πριν από τον αγώνα στη ζώνη διανομής αριθμών ΒΙΒ ή στη ζώνη εκκίνησης πριν από τον αγώνα στον ειδικό χώρο που έχουν σημαδευτεί από τους Διοργανωτές. Μόνο οι τσάντες που παρέχονται από τους Διοργανωτές θα μεταφερθούν στον χώρο του τερματισμού.

Σε καμία περίπτωση οι Διοργανωτές δεν θα στείλουν τσάντες που δεν έχουν παραλάβει στις κατοικίες των αθλητών. Συνιστάται στους αθλητές να μην τοποθετούν αντικείμενα αξίας στις τσάντες τους. Σε κάθε περίπτωση, οι Διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν κλοπή, απώλεια ή ζημιά σε σακούλες ή στο περιεχόμενό τους.

 

14. Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Οι διοργανωτές παρέχουν μεταφορά αθλητών από το Λιτόχωρο προς τη γραμμή εκκίνησης στο Δίον. Θα υπάρχουν λεωφορεία από το Πάρκο Λιτοχώρου (σημείο τερματισμού). Οι αθλητές που επιθυμούν να πάρουν το λεωφορείο για τη γραμμή εκκίνησης πρέπει να πάρουν το εισιτήριο του λεωφορείου κατά τη διάρκεια της διανομής του αριθμού BIB και του πακέτου αθλητή. Τα δρομολόγια θα ανακοινωθούν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Οι αθλητές πρέπει να βρίσκονται στον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου έως τις 23:45 το βράδυ της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2024.

Η εκκίνηση δίνετε στις 00:00 τα μεσάνυχτα το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024.

 

15. ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η αναλυτική περιγραφή της διαδρομής του αγώνα υπάρχει στο τμήμα «διαδρομή».

Η σήμανση της διαδρομής θα είναι πυκνή με χρωματιστές ταινίες, μπογιά (μικρής διάρκειας) σε έντονα χρώματα (ΜΟΝΟ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΣΦΑΛΤΙΝΑ ΜΕΡΗ) και μικρές πινακίδες που θα έχουν το λογότυπο του αγώνα.

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται κατά μήκος του μονοπατιού χωρίς να σχηματίζουν ομάδες που εκτείνονται σε πλάτος, αποτρέποντας άλλους που θα ήθελαν να κάνουν προσπέραση.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες) οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή, ώστε κανένας αθλητής να μην εκτεθεί σε κίνδυνο. Εναλλακτικές διαδρομές θα περιγραφούν στην ενημέρωση πριν την έναρξη του αγώνα.

Τα αγωνιστικά χιλιόμετρα δεν σημειώνονται. Οι αθλητές θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τη σηματοδοτημένη διαδρομή του αγώνα και να μην κόβουν τμήματα της διαδρομής. Οποιεσδήποτε αποχωρήσεις από την επίσημη διαδρομή θα οδηγήσουν σε αποκλεισμό και θα είναι με αποκλειστικό κίνδυνο του αθλητή.

 

16. ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Οι Διοργανωτές ασφαλίζουν τους αθλητές σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια του αγώνα από ιδιωτική εταιρία ασφάλισης.

 

17. ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Οι Διοργανωτές σε συνεργασία με την ομάδα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών θα τοποθετηθούν κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα. Τα ασθενοφόρα με παραϊατρικό προσωπικό θα τοποθετούνται στον τερματισμό σε κατάσταση αναμονής, όπου θα υπάρχει γιατρός και προηγμένη ιατρική μονάδα.

 

18. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο αγώνας διεξάγεται στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου με το φυσικό οικολογικό σύστημα. Λόγω της εξαιρετικής φυσικής και πολιτιστικής σημασίας του, ο Όλυμπος χαρακτηρίστηκε ως Αποθεματικό Βιόσφαιρας το 1981 με την ένταξή του στο Πρόγραμμα της UNESCO για τον άνθρωπο και τη βιόσφαιρα (MAB). Ως εκ τούτου, απαιτείται από τους συμμετέχοντες να σέβονται πλήρως το ορεινό περιβάλλον, ιδίως με το να μην αφήνουν σκουπίδια, να μαζεύουν λουλούδια ή να ενοχλούν την άγρια ​​ζωή. Όποιος βρεθεί να αφήνει σκουπίδια κατά μήκος της διαδρομής θα αποκλείεται από τον αγώνα και θα υφίσταται τις κυρώσεις που προβλέπονται από τους δημοτικούς κανονισμούς.

Για να μειωθεί η κατανάλωση πλαστικού, τα ποτήρια μιας χρήσης ΔΕΝ θα μοιράζονται, επομένως ο αθλητής πρέπει να φέρει το δικό του παγούρι /κύπελλο.

 

19. ΚΑΙΡΟΣ

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών (πυκνή ομίχλη, δυνατή βροχή ή καταιγίδες), οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να κάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ακόμη και κατά τη διάρκεια του αγώνα, στη διαδρομή του αγώνα, προκειμένου να εξαλειφθούν πιθανοί κίνδυνοι ή συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσκολίες για τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται από τους Διοργανωτές για τυχόν αλλαγές. Οι διοργανωτές διατηρούν επίσης το δικαίωμα να διακόψουν ή να ακυρώσουν τον αγώνα εάν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που θέτουν σε κίνδυνο αθλητές, προσωπικό, εθελοντές ή ιατρικές ομάδες.

 

20.  ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ, ΠΟΙΝΕΣ, ΕΦΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Οι ακόλουθες παραβιάσεις θα οδηγήσουν σε άμεσο αποκλεισμό και απόσυρση του αριθμού BIB του αθλητή:

● αποφυγή σημείου ελέγχου

● κοψίματα διαδρομής

● αφήνοντας σκουπίδια κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα

● άρνηση να βοηθήσει έναν συμμετέχοντα που αντιμετωπίζει δυσκολίες

● προσβολή ή απειλή προσωπικού ή εθελοντών

● χρήση μεταφοράς κατά τη διάρκεια του αγώνα

● απώλεια του αριθμού BIB

 

Θα επιβληθεί ποινή μίας ώρας για τις ακόλουθες παραβάσεις:

● εάν ο αθλητής είχε pacer κατά τη διάρκεια του αγώνα (εκτός από τα τελευταία 100 μέτρα πριν τη γραμμή τερματισμού, όπου ο αθλητής μπορεί να συνοδεύεται από μέλη της οικογένειας) 

● χρήση μη εξουσιοδοτημένης βοήθειας ή βοήθειας εκτός των περιοχών που ορίζονται στον κανονισμό.

Ποινή ή αποκλεισμός (DSQ) μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως μόλις διαπιστωθεί η παράβαση, στο τέλος του αγώνα ή μετά τη διασταύρωση των αποδεικτικών στοιχείων, αλλά το αργότερα μέχρι την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Οι προσφυγές θα αξιολογηθούν και θα απαντηθούν στον απαραίτητο χρόνο, οι αποφάσεις είναι τελικές, χωρίς έφεση.

Οι αντιρρήσεις, ανεξάρτητα από τον λόγο, υποβάλλονται μόνο από τον αθλητή εντός 24 ωρών μετά την λήξη του αγώνα. Η απόφαση της Επιτροπής για εντάσεις εκδίδεται το αργότερο μέχρι την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Τα προσωρινά αποτελέσματα του αγώνα θα είναι διαθέσιμα, εντός 24 ωρών από το πέρας του αγώνα. Η κατάταξη των αθλητών θα γίνει βάση μεικτού χρόνου (gun time).

Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

 

21. ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Το αναμνηστικό μετάλλιο δίνετε μόνο στους αθλητές που πέρασαν τη γραμμή τερματισμού εντός του καθορισμένου χρονικού ορίου αγώνα (22 ώρες).

Οι 3 πρώτοι άνδρες και 3 γυναίκες της γενικής κατάταξης θα λάβουν τα κύπελλα.

Οι πρώτοι 3 άνδρες και 3 γυναίκες κάθε ηλικιακής κατηγορίας θα λάβουν κύπελλα νικητών ηλικίας (σε περίπτωση που η ηλικιακή κατηγορία έχει λιγότερους από 6 τερματίζοντες, θα βραβευτεί μόνο ο 1ος  ηλικιακός νικητής / 1η ηλικιακή νικήτρια).

   Ακολουθούν οι ηλικιακές κατηγορίες:

κατηγορία

ηλικίες ανδρών

κατηγορία

ηλικίες γυναικών

M18

18-23 χρ.

W18

18-23 χρ.

M

24-39 χρ.

W

24-39 χρ.

M40

40-49 χρ.

W40

40-49 χρ.

M50

50-59 χρ.

W50

50-59 χρ.

M60

60-69 χρ.

W60

60-69 χρ.

M70

70-79 χρ.

W70

70-79 χρ.

 

Η απονομή θα γίνει το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 20:00 το απόγευμα στο Πάρκο Λιτοχώρου (στον χώρο του τερματισμού).

Σε καμία περίπτωση τα βραβεία δεν θα αποστέλλονται ή θα μοιράζονται εκ των προτέρων.

 

22. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κατά την εγγραφή, οι αθλητές εξουσιοδοτούν τους Διοργανωτές να χρησιμοποιούν ελεύθερα οποιεσδήποτε ακίνητες ή κινούμενες εικόνες που τους απεικονίζουν κατά τη συμμετοχή τους στους αγώνες Olympus Marathon χωρίς εδαφικά ή χρονικά όρια.

 

23. ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η εθελοντική εγγραφή και η μετέπειτα συμμετοχή στον αγώνα υποδηλώνει την πλήρη αποδοχή των κανόνων και των κανονισμών του αγώνα και τυχόν μεταγενέστερες αλλαγές που έγιναν σε αυτούς. Με την εγγραφή τους, οι συμμετέχοντες απαλλάσσουν τους Διοργανωτές από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για ζημιές σε πρόσωπα ή/και περιουσιακά στοιχεία που προκαλούνται από ή σε αυτούς.

 

 

Ανανέωση: Ιανουάριος 2024