FAQ's

Είναι ένας αγώνας mountain running ή skyrunning, μήκους 44 χιλιομέτρων περίπου και θετικής υψομετρικής διαφοράς 3170 μέτρων. Η διαδρομή είναι χαραγμένη κυρίως σε μονοπάτια (36 km) αλλά και σε ασφαλτόδρομο (8 km).
Η ευρύτερη ονομασία trail running δεν είναι η πλέον δόκιμη για τον συγκεκριμένο αγώνα, αφού οι προδιαγραφές του τον κάνουν να διαφέρει αρκετά από τον όρο "trail" (ιδιαίτερα άγριο τεραίν, μεγάλες κλίσεις, απόκρημνο ανάγλυφο, μεγάλη υψομετρική διαφορά).

Ναι, υπάρχουν κριτήρια συμμετοχής από το 2008. Σε σχετικό παράρτημα δημοσιεύονται και οι ελληνικοί αγώνες αλλά και η φιλοσοφία των κριτηρίων συμμετοχής. Μετά από τις πρώτες τέσσερις διοργανώσεις κρίθηκε σκόπιμη η θέσπιση κριτηρίων, ώστε να βοηθηθούν στην προσπάθειά τους οι αθλητές και να ελαχιστοποιηθούν -κατά το δυνατόν- οι πιθανότητες ατυχημάτων που μπορούν να προκύψουν από την έλλειψη εμπειρίας ή κακής φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων.

Δίνονται μόνο σε όσους τερματίσουν έγκυρα (μέχρι τις 10 ώρες ακριβώς). Όλοι οι αθλητές, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο τιμώνται με το ίδιο μετάλλιο. Σε όσους τερματίζουν εκπρόθεσμα ή εγκαταλείπουν τον αγώνα, δίνεται μόνο δίπλωμα συμμετοχής, στο οποίο αναγράαφεται ο Σταθμός εγκατάλειψης ή ο εκπρόθεσμος τερματισμός στο Λιτόχωρο.

Οι αριθμοί των αθλητών δίνονται αυστηρά στους ίδιους τους αθλητές την προπαραμονή και παραμονή του αγώνα (Παρασκευή και Σάββατο), από το χώρο της γραμματείας. Κάθε αθλητής μάλιστα, για να παραλάβει τον αριθμό του θα πρέπει να επιδείξει κάποιο επίσημο έγγραφο που να τον ταυτοποιεί (αστυνομική ή στρατιωτική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, άλλη ταυτότητα).
Κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος (ο ίδιος και μόνον αυτός) με την παραλαβή του αριθμού να υπογράψει δήλωση, με την οποία απαλλάσσει  τους διοργανωτές από οποιαδήποτε ευθύνη για ζητήματα σωματικής ασφάλειας και βλαβών της υγείας του κατά τη διάρκεια του αγώνα. Κατά συνέπεια, ΔΕΝ πραγματοποιείται επίδοση αριθμού αθλητή σε τρίτα πρόσωπα, έστω και αν φέρουν νόμιμη εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο.
Επιπλέον, πρέπει όλοι οι αθλητές να γνωρίζουν ότι οι αριθμοί σταματούν να επιδίδονται τα μεσάνυχτα της παραμονής του αγώνα. Κανένας αριθμός δεν δίδεται σε αθλητή το πρωί της εκκίνησης.

Όχι, όμως ο κάθε αθλητής είναι αναγκασμένος να μεταφέρει δικό του κύπελλο, καθώς στους σταθμούς τροφοδοσίας δεν προσφέρονται σε κύπελλα μιας χρήσης τα ροφήματα!
Γενικά, οι κανονισμοί του αγώνα δεν προβλέπουν υποχρεωτικό εξοπλισμό. Πέρα από το κύπελλο πολλών χρήσεων, συστήνεται στους πιο αργούς αθλητές να έχουν ένα σακίδιο πλάτης ή μέσης, για να μεταφέρουν μερικά βασικά αντικείμενα (αντιανεμικό, γυαλιά, καπέλο), όπως και υγρή και στερεή τροφή για κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους. Τα μεσοδιαστήματα των Σταθμών για τους γρήγορους αθλητές δεν θα διαρκούν περισσότερο από 20-30 λεπτά, για τους αργούς όμως θα φτάνουν τα 50-60, συνεπώς κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά κάποιων βασικών εφοδίων. Επιπλέον ενθαρρύνουμε τους αθλητές που νιώθουν ανασφάλεια, να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο ή ασύρματο (VHF). Είναι εξοπλισμός που δεν απαγορεύεται.

Η τροφοδοσία των αθλητών έχει σχεδιαστεί ώστε να ικανοποιούνται με επάρκεια οι ανάγκες τους στη διάρκεια του αγώνα, άσχετα με την τελική τους επίδοση. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνεται μέριμνα για τις διατροφικές συνήθειες τόσο των αθλητών υψηλών επιδόσεων, οι οποίοι έχουν προτίμηση σε ειδικά αθλητικά προϊόντα, όσο και εκείνων που συμμετέχουν μόνο για τον τερματισμό και προτιμούν ένα περισσότερο "φυσικό" τρόπο αθλητικής διατροφής.
Στους 12 σταθμούς του αγώνα, κάποιος αθλητής μπορεί να βρει οτιδήποτε θα χρειαζόταν για μια προσπάθεια με διάρκεια μέχρι 12 ή και περισσότερες ώρες. Νερό προσφέρεται σε όλους τους σταθμούς (μεταξύ 11ου & 12ου σταθμού έχει προστεθεί και ένας ακόμη, όπως επίσης και ένας μεταξύ 12ου και τερματισμού), σε μερικούς όμως είναι περιορισμένη η προσφερόμενη ποσότητα, εξαιτίας της δυσκολίας μεταφοράς των υλικών. Τέτοιοι σταθμοί είναι οι: 5ος (Πετρόστρουγκα), 6ος (Σκούρτα), 7ος (Οροπέδιο) και 12ος (Πόρτες). Επιπλέον, σε όλους τους σταθμούς προσφέρεται ισοτονικό διάλυμα ηλεκτρολυτών, για να αντικατασταθούν τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χάνονται με την εφίδρωση των αθλητών.
Στο θέμα της στερεάς τροφής, προσφέρονται ειδικά τζελ ενέργειας, όπως και αντίστοιχες μπάρες (σοκολάτες). Πέρα από τα ειδικά αθλητικά παρασκευάσματα, προσφέρονται σχεδόν σε όλους τους σταθμούς κάποια από τα παρακάτω: αποξηραμένοι καρποί (βερίκοκα, σταφίδες, σύκα), νωπά φρούτα (μπανάνες, ροδάκινα), παστέλι, καραμέλες ενέργειας, ξηροί αλατισμένοι καρποί (φυστίκια) και τέλος, ακόμα και σάντουϊτς με τυρί και αλλαντικό.  
Συστήνεται γενικά σε όλους τους αθλητές και ειδικά στους πιο αργούς απ αυτούς (επιδόσεις πάνω από 8 ώρες) να μεταφέρουν πάνω τους μια μικρή έστω ποσότητα ισοτονικού υγρού, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της μεγάλης διάρκειας του αγώνα.
Οι αθλητές μπορούν να παραδώσουν στη διοργάνωση δικές τους συσκευασίες υγρής ή στερεάς τροφής, που θα τους παραδοθεί στον Σταθμό-9 (ΚΜ-31).

Η σηματοδότηση της διαδρομής είναι λεπτομερής και σε ένα βαθμό θα χαρακτηριζόταν εξαντλητική, ώστε ο κάθε αθλητής να βασίζεται στα σημάδια που βλέπει μπροστά του και μάλιστα σε χαμηλό ύψος από το έδαφος, είτε σε κλαδιά θάμνων/δέντρων είτε σε βράχους στο μονοπάτι.
Υπάρχουν σημάδια από έντονο ‘φωσφορίζον’ χρώμα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, πάνω σε βράχους κυρίως και στο ύψος που ένας αθλητής βλέπει καθώς κινείται σε έντονους ρυθμούς, δηλαδή στο έδαφος.
Υπάρχουν κομμάτια από "ταινία έργου", τη γνωστή πλαστική ασπροκόκκινη ταινία, που κρέμεται από κλαδιά δέντρων κυρίως.
Υπάρχουν μικρές πινακίδες από PVC, οι οποίες φέρουν το λογότυπο "Olympus Marathon" και είναι είτε επιβεβαιωτικές είτε κατευθυντικές, φέροντας σε αυτή την περίπτωση δεξί ή αριστερό βέλος, για να δείξουν στον αθλητή την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει.
Υπάρχουν τέλος, χιλιομετρικές πινακίδες. Είναι τοποθετημένες σε κάθε ακέραιο χιλιόμετρο σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής  από το 6ο χιλιόμετρο και πέρα και έχουν μια σειρά από βασικά στοιχεία πάνω τους, ώστε να διευκολύνουν τον αθλητή στην προσπάθειά του και παράλληλα να αποτελούν ένα ψυχολογικό "στήριγμα" στις πολλές ώρες μοναχικής προσπάθειας.

Ο καιρός στην περιοχή στο τέλος Ιουνίου είναι γενικά καλός. Όμως αυτή την εποχή στον Όλυμπο -όπως και στα περισσότερα ελληνικά βουνά- επικρατεί ατμοσφαιρική αστάθεια και συνήθως τα απογεύματα εκδηλώνονται ισχυρές σύντομες καταιγίδες. Οι θερμοκρασίες αγγίζουν τα επίπεδα της καλοκαιρινής ζέστης στα πεδινά (20-35 C) ενώ στα ψηλότερα σημεία της διαδρομής του αγώνα τα επίπεδα θα είναι δραματικά χαμηλότερα (5-10 C). Σε γενικές γραμμές, η θερμοκρασία στην εκκίνηση αναμένεται στους 20-23 βαθμούς και στον τερματισμό στους 30-35.

Επιτρέπεται, αλλά κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η χρήση βοηθητικών μέσων έλξης, όπως ελαστικά σχοινιά ή οποιαδήποτε άλλα μέσα υποδηλώνουν οργανωμένη (εσκεμένη) προσπάθεια υποβοήθησης.

Ο αγώνας δεν πρόκειται να ματαιωθεί σε καμιά περίπτωση εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών.
Σε έκτακτες καιρικές συνθήκες (ισχυρή καταιγίδα), θα χρησιμοποιηθεί εναλλακτική διαδρομή, η οποία θα αποφεύγει τα ψηλότερα τμήματα του βουνού και τους κινδύνους πτώσης κεραυνών, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Σε περίπτωση που οι επικίνδυνες καιρικές συνθήκες εμφανιστούν στην εξέλιξη του αγώνα, η αντιμετώπιση θα αφορά τους αθλητές που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη και μόνο αυτούς. Σε μια τέτοια περίπτωση, εφόσον οι πρώτοι αθλητές ακολουθήσουν εναλλακτική διαδρομή αυτό θα ισχύσει και για όλους τους υπόλοιπους.

Όχι. Η διοργάνωση επιφυλάσσεται ωστόσο αν υπάρχουν υπόνοιες για κάποιον από τους νικητές.

Όχι. Ο κάθε αθλητής αποφασίζει ο ίδιος πώς θα χειριστεί το θέμα της διαμονής του. Η ιστοσελίδα της διοργάνωσης δημοσιεύει έναν πλήρη κατάλογο καταλυμάτων της περιοχής, χωρίς όμως να δεσμεύεται για κάτι περισσότερο στο θέμα της τιμής.
Κάθε ειδική προσφορά για τους αθλητές του αγώνα δημοσιεύεται σε ιδιαίτερο χώρο στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.
Καλό είναι σε κάθε περίπτωση οι αθλητές να φροντίζουν το θέμα της διαμονής τους έγκαιρα, αφού η δυνατότητα φιλοξενίας των αθλητών στην πόλη του Λιτοχώρου είναι περιορισμένη εξαιτίας του μικρού αρθμού κλινών που υπάρχουν συνολικά.

Ο αθλητής που θα αναγκαστεί ή θα αποφασίσει να εγκαταλείψει τον αγώνα, πρέπει να βρεθεί στον πλησιέστερο Σταθμό όπου προσεγγίζει όχημα της διοργάνωσης (3,7,9,10), το οποίο και θα τον μεταφέρει στο Λιτόχωρο. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ο αθλητής καλείται να φτάσει σε έναν τέτοιο Σταθμό με τις δικές του δυνάμεις, πεζοπορώντας. Μόνο στην περίπτωση που κάποιος τραυματισμός έχει συμβεί, τέτοιος που να μην του επιτρέπει να κινηθεί μόνος του, θα μεταφερθεί με τη βοήθεια του προσωπικού της διοργάνωσης και με τη χρήση άλλων μέσων, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.