ΣΚΑΪ Olympus Marathon: Στις 10 Ιανουαρίου ανοίγουν οι εγγραφές για το 2008

Submitted by admin1 on Δευ, 11/12/2007 - 00:34

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Το πλήθος των αθλητών που θα γίνουν δεκτοί το 2008 θα φτάσει τους 550, από τους οποίους οι 450 (κατά μέγιστο) θα είναι κάτοικοι Ελλάδας και οι 100 (κατ’ ελάχιστο) θα είναι κάτοικοι εξωτερικού, ασχέτως εθνικότητας και στις δύο περιπτώσεις. Οι εγγραφές θα διαρκέσουν μέχρι τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού ή εφόσον ο αριθμός δεν συμπληρωθεί μέχρι τις 15.05.08, η συγκεκριμένη ημερομηνία ορίζεται ως καταληκτική των εγγραφών.

Η Οργανωτική Επιτροπή με την εμπειρία των προηγούμενων τεσσάρων διοργανώσεων, όπου οι ακυρώσεις συμμετοχών φτάνουν συνήθως σε ένα ποσοστό της τάξης του 10% περίπου, αποφάσισε να προχωρήσει από φέτος σε πλεονάζοντα αριθμό εγγραφών (overbooking), θεωρώντας ότι ο τελικός αριθμός των αθλητών που θα συμμετάσχουν θα προσεγγίζει στο τέλος τους 500. Έτσι, από φέτος καταργείται ο κατάλογος επιλαχόντων που ίσχυσε στην περασμένη διοργάνωση, καθώς κάτι τέτοιο δεν βοηθά ούτε τη διοργάνωση ούτε και τους αθλητές στην προετοιμασία τους. Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα πρόσκλησης κατ’ εξαίρεση μέχρι και 10 ελίτ αθλητών πέραν του αριθμού που αναφέρθηκε. Επίσης, οι 6 πρώτοι άνδρες αθλητές του 2007 και οι 3 πρώτες γυναίκες θα συμπεριληφθούν τιμητικά στον κατάλογο του 2008 εφόσον επιθυμούν τη συμμετοχή τους.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος συμμετοχής στον αγώνα ανέρχεται για το 2008 στα 40 ευρώ, χωρίς κλιμάκωση της τιμής, από το ξεκίνημα (10/01/08) και μέχρι το κλείσιμο των εγγραφών. Το ποσό θα καταβάλλεται είτε με άμεση χρέωση πιστωτικής κάρτας είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, το αργότερο σε 48 ώρες από την υποβολή της αίτησης. Αιτήσεις που θα υπερβαίνουν σε εκκρεμότητα τις 48 ώρες, θα ακυρώνονται αυτομάτως. Προτεραιότητα στην επικύρωση μιας συμμετοχής έχουν οι δηλώσεις εκείνες που καλύπτονται πρώτες ταμειακά και όχι εκείνες που προηγούνται χρονικά στην υποβολή τους. Οι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους και να λάβουν πίσω ένα μέρος του ποσού που κατέβαλαν, ως εξής: α) μέχρι 31.03.08 επιστρέφονται 30 ευρώ, β) μέχρι 30.04.08 επιστρέφονται 25 ευρώ, γ) μέχρι τις 15.05.08 επιστρέφονται 20 ευρώ. Ακυρώσεις μετά τις 15.05.08 δεν τυχαίνουν κάποιας αποζημίωσης.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Από φέτος θεσπίζονται κριτήρια συμμετοχής στον ΣΚΑΪ OLYMPUS MARATHON, που στόχο έχουν να προστατέψουν τους ίδιους τους αθλητές καταρχήν, από ένα εγχείρημα που μπορεί να υπερβαίνει τις πραγματικές τους δυνατότητες. Επιπλέον, καθώς η μορφολογία του Ολύμπου αλλά και η βατότητα της διαδρομής δυσκολεύουν αγωνιστικά και οργανωτικά τη διεξαγωγή του αγώνα, ο αριθμός των συμμετοχών είναι ανάγκη να περιοριστεί. Αυτοί οι λόγοι ώθησαν την Οργανωτική Επιτροπή να αυξήσει ελεγχόμενα τον αριθμό των συμμετεχόντων και να θεσπίσει κριτήρια συμμετοχής, ώστε στον αγώνα να λάβουν μέρος μόνο αθλητές με μια σχετική εμπειρία.

Ως παράμετροι των κριτηρίων συμμετοχής ορίστηκαν οι εξής: • Πραγματοποίηση του ενός και μοναδικού αγώνα-κριτήριου στο χρονικό διάστημα των 3 τελευταίων ετών (από τις 1.1.2005 μέχρι και την ημέρα υποβολής της δήλωσης) • Κύριο κριτήριο για συμμετοχή στον αγώνα αποτελούν οι αγώνες βουνού, ωστόσο και μόνο για το 2008, θα υπολογίζονται ως κριτήρια και αγώνες ασφάλτου μαραθώνιας ή υπερμαραθώνιας διάρκειας, όπως επίσης και αγώνες ανωμάλου δρόμου. Παρακάτω δίνονται λεπτομέρειες για τον προσδιορισμό αυτών των αγώνων-κριτηρίων. Από το 2009 παύουν να θεωρούνται ως κριτήρια οι αγώνες ασφάλτου ή ανωμάλου δρόμου. • Δεν θα γίνεται στάθμιση των δηλώσεων βάσει του αγώνα-κριτηρίου που θα δηλώνεται ώστε να προτιμηθεί κάποιος αθλητής με ισχυρότερο κριτήριο έναντι κάποιου άλλου. Εφόσον το δηλωμένο κριτήριο θεωρείται έγκυρο προτεραιότητα έχει η αίτηση που πληρώνεται πρώτη.

Ανάλυση των κριτηρίων συμμετοχής

ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΥΝΟΥ: Στους αγώνες βουνού, αναγνωρίζονται όλοι οι αγώνες με μήκος πάνω από 15km. Στους αγώνες αυτούς θα υπολογίζεται ο έγκυρος τερματισμός του αθλητή, ασχέτως χρονικού ορίου τερματισμού. Αγώνας βουνού για την Οργανωτική Επιτροπή θεωρείται εκείνος που διεξάγεται σε πραγματικά μονοπάτια (όχι χωματόδρομους) σε ποσοστό 50% τουλάχιστον και έχει θετική υψομετρική διαφορά τουλάχιστον 600 μέτρα. Ως κριτήριο συμμετοχής θεωρείται και η συμμετοχή σε προηγούμενο Olympus Marathon και εγκατάλειψη από το ΚΜ-15 και πέρα. (Λίστα ελληνικών αγώνων βουνού θα υπάρχει δημοσιευμένη στη σελίδα εγγραφής μέχρι τις 12/12/07)

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ: Στους αναγνωρισμένους μαραθωνίους δρόμους (42,2km σε άσφαλτο) θα υπάρχει ως κριτήριο αποδοχής χρονικό όριο τερματισμού: α)4:00 ώρες για τους άνδρες, β)4:30 ώρες για τις γυναίκες. Ελληνικοί μαραθώνιοι με μη καταμετρημένη διαδρομή δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Αγώνες σε δημόσιο δρόμο (άσφαλτο) μικρότερης των 42,2 km απόστασης ή μη πιστοποιημένες διαδρομές «Μαραθωνίων» δεν λαμβάνονται υπόψη ως κριτήρια συμμετοχής. Όλοι οι Μαραθώνιοι ξένων πόλεων θα θεωρούνται έγκυροι, με τα ίδια χρονικά όρια. Σημειώνεται ότι αγώνες σε ορεινό περιβάλλον αλλά σε δημόσιο δρόμο δεν θεωρούνται αγώνες βουνού και δεν μπορούν να λογιστούν ως κριτήριο συμμετοχής. (Λίστα ελληνικών αγώνων μαραθωνίου δρόμου πάρχει δημοσιευμένη στη σελίδα εγγραφής).

ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ: Σε αγώνες δημόσιου δρόμου (ασφάλτου) με υπερμαραθώνια απόσταση από 42,2 μέχρι 80km, θα υπολογίζεται ο έγκυρος τερματισμός, ενώ για αγώνες μεγαλύτερης των 80km απόστασης, θα απαιτείται συμμετοχή μέχρι τουλάχιστον στο 50ο χιλιόμετρο. Υπερμαραθώνιοι αγώνες που διεξάγονται σε πίστα θα ληφθούν υπόψη επίσης. Στους υπερμαραθώνιους αγώνες θα υπολογίζεται ο έγκυρος τερματισμός του αθλητή, ασχέτως χρονικού ορίου τερματισμού ή και εγκατάλειψη όπως περιγράφεται πιο πάνω. (Λίστα ελληνικών υπερμαραθώνιων αγώνων.

ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ: Αγώνες ανωμάλου δρόμου υπολογίζονται ως κριτήρια, εφόσον το μήκος τους ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα και η θετική υψομετρική τους διαφορά ξεπερνά τα 400 μέτρα. Ως αγώνες ανωμάλου δρόμου θεωρούνται εκείνοι που διεξάγονται σε χωματόδρομους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% του συνόλου τους. Στους αγώνες ανωμάλου δρόμου θα υπολογίζεται ο έγκυρος τερματισμός του αθλητή, ασχέτως χρονικού ορίου τερματισμού. (Λίστα ελληνικών αγώνων ανωμάλου δρόμου υπάρχει δημοσιευμένη στη σελίδα εγγραφής)

Πρακτικά, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής τον αγώνα κριτήριο, σημειώνοντας: το όνομα του αγώνα-κριτηρίου, τη χρονιά διεξαγωγής, το μήκος της διαδρομής, την επίδοσή τους και τη σειρά κατάταξης. Η διοργάνωση έχει την ευθύνη για τη διασταύρωση των στοιχείων που θα δηλωθούν και αυτό θα γίνει με κάθε δυνατό τρόπο. Σε περίπτωση ασυμβατότητας των δηλωθέντων με την πραγματικότητα, ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται, η αίτησή του θα διαγράφεται και θα του επιστρέφεται το 50% του ποσού που κατέβαλε.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ

Η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε επίσης τη μείωση του χρονικού ορίου έγκυρου τερματισμού που στο εξής θα είναι 10 (δέκα) ώρες, από 12 που ίσχυε μέχρι και το 2007. Η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα τη δικαιότερη αντιμετώπιση του συνόλου των αθλητών, και με το σκεπτικό ότι ένα χρονικό όριο διπλάσιο περίπου της καλύτερης επίδοσης είναι κατά τεκμήριο δίκαιο για τους τελευταίους αθλητές, ώστε και η επίδοσή τους να κινείται μέσα στα αθλητικά όρια. Το όριο των 12 ωρών είχε θεσπιστεί από το ξεκίνημα της διοργάνωσης το 2004 με βάση μόνο εκτιμήσεις για τις πιθανές επιδόσεις των αθλητών και διατηρήθηκε μέχρι και το 2007. Το νέο όριο των 10 ωρών θα παραμείνει σταθερό και δεν πρόκειται στο μέλλον να μειωθεί περαιτέρω.

Οι ανανεωμένοι κανονισμοί του αγώνα, όπως και όλες οι υπόλοιπες αλλαγές θα βρίσκονται δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του αγώνα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2008.

Απορίες μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info@olympus-marathon.com