Κανονισμοί Olympus Vertical

​​

final logo VERTICAL negative.png

Κανονισμοί αγώνα OLYMPUS VERTICAL 2024

1. ΟΡΟΙ

Στους κανονισμούς που απαριθμούνται πιο κάτω, οι λέξεις που σημειώνονται εδώ αναφέρονται σε συγκεκριμένους όρους:

- ΑΓΩΝΑΣ στον Olympus Vertical

- ΑΘΛΗΤΕΣ στους αγωνιζόμενους, αυτούς δηλαδή που νόμιμα έχουν εγγραφεί και συμμετέχουν στον αγώνα

- ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Olympus Marathon

- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ στην Οργανωτική Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του αγώνα και λαμβάνει τις αποφάσεις.

 

2. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Σε συνεργασία με το Δήμο Δίου-Ολύμπου και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνουν το 6ο Olympus Vertical, διεθνής αγώνα ορεινού τρεξίματος «κάθετου χιλιόμετρου» στον Όλυμπο την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024.

 

3. ΓΕΝΙΚΑ

Ο Olympus Vertical είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος «κάθετου χιλιόμετρου» στον Όλυμπο. Με αφετηρία 200μ πριν τα Πριόνια (υψόμετρο 1050μ), οι αθλητές ακολουθούν μια ανηφορική διαδρομή απόστασης 4.25χλμ με +1024μ υψομετρικής διαφοράς, στο γνωστό και πανέμορφο μονοπάτι «Γομαροστάλι» και φτάνουν σε υψόμετρο 2063μ, οπού γίνεται ο τερματισμός του αγώνα.

Ο Olympus Vertical 2024 είναι πιστοποιημένος αγώνας «Κάθετου Χιλιόμετρου» από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ορεινού Τρεξίματος (International Skyrunning Federation).

Χρονικό όριο : 2ω30λ

 

4. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών δικαιούνται να συμμετάσχουν στον αγώνα.

 

5. ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι εγγραφές ανοίγουν στις 28 Ιανουαρίου και θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 15 Ιουνίου 2024.

Μόνο ατομικές εγγραφές είναι δυνατές.

Οι αθλητές πρέπει να παρέχουν τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς και εάν υπάρχει βαθμολογία ITRA ( link από την σελίδα ITRA https://itra.run/RunnerSpace )

Η εγγραφή ολοκληρώνεται εφόσον έχει γίνει η διαδικασία πληρωμής.

Κόστος συμμετοχής:

28 Ιανουαρίου – 11 Φεβρουαρίου:  15 ευρώ

12 Φεβρουαρίου – 9 Μαΐου20 ευρώ

10 Μαΐου – 15 Ιουνίου: 25 ευρώ

 

Το κόστος συμμετοχής καταβάλλεται κατά τη διάρκεια της περιόδου εγγραφής μέσω διαδικτύου αποκλειστικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και περιλαμβάνει:

- νούμερο BIB του αγώνα

- πακέτο του αθλητή

- μετακίνηση από το Λιτόχωρο προς σημείο εκκίνησης στα Πριόνια και πίσω στο Λιτόχωρο

- πρώτες βοήθειες και νερό στον τερματισμό

- μετάλλιο στους έγκυρους τερματίζοντες

- ιδιωτική ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος

Ο πρώτος άνδρας νικητής και η πρώτη γυναίκα νικήτρια του Olympus Vertical 2023 καθώς και ο πρώτος άνδρας νικητής και η πρώτη γυναίκα νικήτρια του αγώνα Ολύμπια Μονοπάτια 2023 έχουν την τιμή να λάβουν μέρος στον Olympus Vertical 2024 δωρεάν.

Η Διοργάνωση έχει το δικαίωμα να εγκρίνει τη συμμετοχή, ακόμη και δωρεάν, σε αθλητές-αθλήτριες που η ίδια κρίνει άξιους να πάρουν μέρος στον αγώνα, ανεβάζοντας έτσι το αγωνιστικό επίπεδο. Αυτό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά το κλείσιμο των εγγραφών.

 

6. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ

Εάν κάποιος αθλητής δεν μπορεί να συμμετάσχει στον αγώνα, θα πρέπει να ενημερώσει τους διοργανωτές μέσω email στην ακόλουθη διεύθυνση: info@olympus-marathon.com

Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής χρήματων σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής.

Σε περίπτωση που ο αγώνας ακυρωθεί για λόγους πέραν του ελέγχου της Διοργάνωσης έως και 15 ημέρες πριν από την εκδήλωση, θα γίνει επιστροφή το 50% του ποσού εγγραφής που καταβλήθηκε. Το ποσοστό αυτό καθίσταται απαραίτητο από τα διάφορα έξοδα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι Διοργανωτές και δεν μπορούν να ανακτηθούν.

Σε περίπτωση διακοπής ή ακύρωσης του αγώνα λόγω καιρικών συνθηκών ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέραν του ελέγχου της Διοργάνωσης, δεν θα επιστρέφεται το κόστος συμμετοχής.

Δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή αριθμού BIB αγώνα, η αναβολή της εγγραφής για το επόμενο έτος, η αλλαγή από τον έναν αγώνα της διοργάνωσης στον άλλο.

Οι αθλητές που θα τρέξουν με BIB που ανήκει σε άλλον αθλητή, ακόμη και μετά τον αγώνα, θα αποκλειστούν.

 

7. ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Οι αθλητές δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση για την κατάσταση υγείας τους. Ωστόσο, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν πλήρως την ικανότητά τους να συμμετάσχουν σε έναν τόσο απαιτητικό αγώνα όπως ο Olympus Vertical. Πρέπει να είναι σαφές ότι με την υποβολή μιας αίτησης, κάποιος αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα.

 

 8.  ΜΕΓΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ (DNF)

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος χρόνος για να φτάσει αθλητής/αθλήτρια στη γραμμή τερματισμού είναι 2ω30λ.

Οι αθλητές/αθλήτριες οι οποίοι θα φτάσουν στον τερματισμό εκτός χρονικού όριου θα αποκλειστούν (DSQ).

Η «σκούπα» θα ακολουθεί τον τελευταίο δρομέα, προκειμένου να βοηθήσει τους αθλητές που εγκαταλείπουν από τον αγώνα και να εξασφαλίσει βοήθεια για όποιον τραυματιστεί ή χρειάζεται βοήθεια.

Σε περίπτωση εγκατάλειψης (DNF) οι αθλητές πρέπει να μετακινηθούν με τα πόδια μόνοι τους πίσω στα Πριόνια, ακολουθώντας τη διαδρομή του αγώνα, και να ενημερώσει αμέσως τους Διοργανωτές του αγώνα.

 

9. ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ BIB ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ

Οι αριθμοί BIB και η διανομή πακέτων αθλητών γίνονται στο Δημοτικό Πάρκο Λιτοχώρου όπου βρίσκεται ο Olympus Marathon EXPO Area. Αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα.

Η παραλαβή αριθμούς BIB του αγώνα και πακέτων των αθλητών γίνεται μόνο τις ώρες λειτουργείας Γραμματείας.

Οι αθλητές πρέπει να προσκομίσουν έγκυρο έγγραφο ταυτοποίησης και ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) για να παραλάβουν το αριθμό BIB.

Οι αριθμοί ΒΙΒ θα πρέπει να φορεθούν αναλλοίωτα από όλους τους συμμετέχοντες μόνο στο μέτωπο της φανέλας τους και δεν πρέπει να διπλωθούν ή να κοπούν. 

Ο αριθμός ΒΙΒ πρέπει να φορεθεί από το πρόσωπο για το οποίο έγινε η εγγραφή στον αγώνα.

Σε περίπτωση που ο συμμετέχοντας / η συμμετέχουσα δεν θα πάρει μέρος στον αγώνα η Διοργάνωση θα αποστέλλει το πακέτο αθλητή (στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτηση εγγραφής) μετα τη λήξη της διοργάνωσης.

 

10. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Για την αντιμετώπιση όλων των διαφορετικών πιθανών κλιματικών συνθηκών την ημέρα του αγώνα, κατά την κρίση τους και με βάση την πρόγνωση καιρού που παρέχεται από τον αρμόδιο φορέα, οι Διοργανωτές μπορούν να τροποποιήσουν τη λίστα του υποχρεωτικού εξοπλισμού. Οποιεσδήποτε αλλαγές μπορούν να κοινοποιηθούν έως και 12 ώρες πριν την εκκίνηση του αγώνα, επομένως όλοι οι αθλητές καλούνται να έχουν όλο τον υποχρεωτικό εξοπλισμό.

Οι αθλητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον παρακάτω εξοπλισμό για όλη τη διάρκεια του αγώνα:

- ο αριθμός BIB του αγώνα να είναι ορατός καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα

- παπούτσια κατάλληλα για τρέξιμο στο έδαφος του Ολύμπου (πέτρες, βράχοι, χαλίκι)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Συνιστάται στους συμμετέχοντες στον αγώνα να φέρουν μαζί τους τον ακόλουθο εξοπλισμό:

- γυαλιά ηλίου

- αντιανεμικό μπουφάν

- καπέλο

- μπατόν

 

11. ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας.

Οποιεσδήποτε ειδικές διατροφικές απαιτήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτόνομα από τους αθλητές.

Στη γραμμή τερματισμού θα υπάρχει νερό για τους τερματίζοντες του αγώνα.

 

12. ΣΥΝΟΔΙΑ/ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Δεν επιτρέπονται pacer και εξωτερική υποστήριξη σε όλη την διάρκεια του αγώνα.

   

13. ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Οι διοργανωτές παρέχουν μεταφορά αθλητών από το Λιτόχωρο προς τη γραμμή εκκίνησης στα Πριόνια. Θα υπάρχουν λεωφορεία από το Πάρκο Λιτοχώρου (σημείο τερματισμού). Οι αθλητές που επιθυμούν να πάρουν το λεωφορείο για τη γραμμή εκκίνησης πρέπει να πάρουν το εισιτήριο του λεωφορείου κατά τη διάρκεια της διανομής του αριθμού BIB και του πακέτου αθλητή. Τα δρομολόγια θα ανακοινωθούν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Οι αθλητές πρέπει να βρίσκονται στα Πριόνια έως τις 09:45 το πρωί της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2024.

Ο αγώνας ξεκινά στις 10:00 το πρωί 28 Ιουνίου 2024.

 

14. ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η αναλυτική περιγραφή της διαδρομής του αγώνα υπάρχει στο τμήμα «διαδρομή».

Η σήμανση της διαδρομής θα είναι πυκνή με χρωματιστές ταινίες, μπογιά σε έντονα χρώματα και μικρές πινακίδες που θα έχουν το λογότυπο του αγώνα.

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται κατά μήκος του μονοπατιού χωρίς να σχηματίζουν ομάδες που εκτείνονται σε πλάτος, αποτρέποντας άλλους που θα ήθελαν να κάνουν προσπέραση.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες) οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή, ώστε κανένας αθλητής να μην εκτεθεί σε κίνδυνο. Εναλλακτικές διαδρομές θα περιγραφούν στην ενημέρωση πριν την έναρξη του αγώνα.

Οι αθλητές θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τη σηματοδοτημένη διαδρομή του αγώνα και να μην κόβουν τμήματα της διαδρομής. Οποιεσδήποτε αποχωρήσεις από την επίσημη διαδρομή θα οδηγήσουν σε αποκλεισμό και θα είναι με αποκλειστικό κίνδυνο του αθλητή.

 

15. ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Μετα το τερματισμό του αγώνα, κάθε αθλητής επιστρέφει με τα ποδιά πίσω στα Πριόνια αποτρέποντας αθλητές που συνεχίζουν τον αγώνα να περάσουν. Οι διοργανωτές παρέχουν μεταφορά αθλητών από τα Πριονιά προς Λιτόχωρο μετά τη λήξη του αγώνα.

 

16. ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Η Διοργάνωση ασφαλίζει τους αθλητές σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια του αγώνα από ιδιωτική εταιρία ασφάλισης.

 

17. ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Οι Διοργανωτές σε συνεργασία με την ομάδα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών θα τοποθετηθούν κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα και στο τερματισμό.

 

18. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο αγώνας διεξάγεται στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου με το φυσικό οικολογικό σύστημα. Λόγω της εξαιρετικής φυσικής και πολιτιστικής σημασίας του, ο Όλυμπος χαρακτηρίστηκε ως Αποθεματικό Βιόσφαιρας το 1981 με την ένταξή του στο Πρόγραμμα της UNESCO για τον άνθρωπο και τη βιόσφαιρα (MAB). Ως εκ τούτου, απαιτείται από τους συμμετέχοντες να σέβονται πλήρως το ορεινό περιβάλλον, ιδίως με το να μην αφήνουν σκουπίδια, να μαζεύουν λουλούδια ή να ενοχλούν την άγρια ​​ζωή. Όποιος βρεθεί να αφήνει σκουπίδια κατά μήκος της διαδρομής θα αποκλείεται από τον αγώνα και θα υφίσταται τις κυρώσεις που προβλέπονται από τους δημοτικούς κανονισμούς.

 

19. ΚΑΙΡΟΣ

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών (πυκνή ομίχλη, δυνατή βροχή ή καταιγίδες), οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να κάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ακόμη και κατά τη διάρκεια του αγώνα, στη διαδρομή του αγώνα, προκειμένου να εξαλειφθούν πιθανοί κίνδυνοι ή συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσκολίες για τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται από τους Διοργανωτές για τυχόν αλλαγές. Οι διοργανωτές διατηρούν επίσης το δικαίωμα να διακόψουν ή να ακυρώσουν τον αγώνα εάν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που θέτουν σε κίνδυνο αθλητές, προσωπικό, εθελοντές ή ιατρικές ομάδες.

 

20. ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ, ΠΟΙΝΕΣ, ΕΦΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤ

Οι ακόλουθες παραβιάσεις θα οδηγήσουν σε άμεσο αποκλεισμό και απόσυρση του αριθμού BIB του αθλητή:

- κοψίματα διαδρομής

- εάν ο αθλητής είχε pacer κατά τη διάρκεια του αγώνα

- αφήνοντας σκουπίδια κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα

- άρνηση να βοηθήσει έναν συμμετέχοντα που αντιμετωπίζει δυσκολίες

- προσβολή ή απειλή προσωπικού ή εθελοντών

 

Θα επιβληθεί ποινή 20 λεπτά για τις ακόλουθες παραβάσεις:

- εξωτερική βοήθεια στον αθλητή κατά διάρκεια του αγώνα

- απώλεια του αριθμού BIB

Ποινή ή αποκλεισμός (DSQ) μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως μόλις διαπιστωθεί η παράβαση, στο τέλος του αγώνα ή μετά τη διασταύρωση των αποδεικτικών στοιχείων, αλλά το αργότερα μέχρι την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Οι προσφυγές θα αξιολογηθούν και θα απαντηθούν στον απαραίτητο χρόνο, οι αποφάσεις είναι τελικές, χωρίς έφεση.

Οι αντιρρήσεις, ανεξάρτητα από τον λόγο, υποβάλλονται μόνο από τον αθλητή εντός 24 ωρών μετά την λήξη του αγώνα. Η απόφαση της Επιτροπής για εντάσεις εκδίδεται το αργότερο μέχρι την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Τα προσωρινά αποτελέσματα του αγώνα θα είναι διαθέσιμα, εντός 24 ωρών από το πέρας του αγώνα. Η κατάταξη των αθλητών θα γίνει βάση μεικτού χρόνου (gun time).

Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

 

21. ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Το αναμνηστικό μετάλλιο δίνετε μόνο στους αθλητές που πέρασαν τη γραμμή τερματισμού εντός του καθορισμένου χρονικού ορίου αγώνα (2ω30λ).

Οι 3 πρώτοι άνδρες και 3 γυναίκες της γενικής κατάταξης θα λάβουν τα κύπελλα.

Δεν θα υπάρχουν ηλικιακές κατηγορίες.

Η απονομή θα γίνει την Παρασκευή 28 Ιουνίου στις 19:00 το απόγευμα στο Πάρκο Λιτοχώρου (στον χώρο του τερματισμού).

Σε καμία περίπτωση τα βραβεία δεν θα αποστέλλονται ή θα μοιράζονται εκ των προτέρων.

 

22. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κατά την εγγραφή, οι αθλητές εξουσιοδοτούν τους Διοργανωτές να χρησιμοποιούν ελεύθερα οποιεσδήποτε ακίνητες ή κινούμενες εικόνες που τους απεικονίζουν κατά τη συμμετοχή τους στους αγώνες Olympus Marathon χωρίς εδαφικά ή χρονικά όρια.

 

23. ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η εθελοντική εγγραφή και η μετέπειτα συμμετοχή στον αγώνα υποδηλώνει την πλήρη αποδοχή των κανόνων και των κανονισμών του αγώνα και τυχόν μεταγενέστερες αλλαγές που έγιναν σε αυτούς. Με την εγγραφή τους, οι συμμετέχοντες απαλλάσσουν τους Διοργανωτές από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για ζημιές σε πρόσωπα ή/και περιουσιακά στοιχεία που προκαλούνται από ή σε αυτούς.

 

Ανανέωση: Ιανουάριος 2024