Μετάλλια

Το νέο μετάλλιο του Olympus Marathon δημιουργήθηκε το 2008, μετά από τέσσερα χρόνια διοργάνωσης τους αγώνα και με την ευκαιρία της αλλαγής του χρονικού ορίου του αγώνα από τις 12 στις 10 ώρες.

Ο επανασχεδιασμός του μεταλλίου στηρίχτηκε στη φιλοσοφία της ταύτισής του με μια κλασσική αρχαιοελληνική φόρμα, αυτήν του "Ένθρονου Δία", παράσταση που κυριάρχησε σε πολλά νομίσματα της αρχαίας Ελλάδας και χαρακτηρίζει τη θρησκευτική σκέψη και κοσμοθεωρία του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Σκοπός του νέου μεταλλίου είναι να αποδώσει αυτό το πνεύμα, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε αθλητή που τερματίζει τον Olympus Marathon να κρατήσει στα χέρια του ένα κομμάτι του μύθου που συνδέεται άρρηκτα με τον Όλυμπο, τόπο έμπνευσης και διεξαγωγής του αγώνα.

Σαν πρωτότυπο για την κύρια πλευρά του νέου μεταλλίου επιλέχτηκε ο "Ένθρονος Ζεύς" ενός τετράδραχμου που χρονολογείται περίπου στο 330 π.Χ., εικάζεται ότι βρέθηκε στην Αίγινα και σήμερα ανήκει στο Μουσείο Fitzwilliam της Βρετανίας. Πρόκειται για μια από τις πιο αξιόλογες απεικονίσεις του "Ένθρονου Δία" σε νόμισμα, καθώς αναπαρίσταται ένας ρωμαλέος Δίας με εξαιρετική απόδοση των λεπτομερειών του σώματός του. Με κάθετη γραφή στη δεξιά πλευρά του νομίσματος αναγράφεται η λέξη "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" για να υποδηλώσει την κυριαρχία του Μακεδόνα στρατηλάτη. Όπως συνηθιζόταν, ο Δίας απεικονίζεται καθισμένος στο θρόνο του, κρατώντας με το αριστερό χέρι το σκήπτρο του ενώ στο δεξί του κάθεται ένας αετός, ένα δελφίνι μοιάζει να βουτά μπροστά του και μια χελώνα εικονίζεται κάτω απ το θρόνο του, συμβολίζοντας έτσι την εξουσία του υπέρτατου θεού σε θάλασσα, γη και ουρανό. Ο σύγχρονος καλλιτέχνης απέδωσε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα στοιχεία του αρχαίου τετράδραχμου, ακόμα και στο σχήμα του μεταλλίου, το οποίο δεν είναι απόλυτος κύκλος. Η μέγιστη διάμετρος του νέου μεταλλίου είναι 50 χιλιοστά και το βάρος του περίπου 70 γραμμάρια, είναι δε φτιαγμένο από επαργυρωμένο μπρούντζο.

Από το 2008 θα υπάρχει μόνο ένας τύπος μεταλλίου στον Olympus Marathon, το αργυρό, και θα δίνεται σε όλους τους αθλητές που θα τερματίζουν τον αγώνα έγκυρα (μέχρι 10 ώρες).

Το αρχαίο τετράδραχμο με τον "Ένθρονο Δία"